23 June 2012

Saki-Baki


Alhamdulillah masih di sini. Tinggal beberapa saki-baki hari sahaja yang ada untuk siapkan segala kerja sebelum deadline. Assignment, group project, test, dan yang paling debar FYP (final year project). Saat dah nak tamat semester, macam-macam ujian Allah yang datang. Menghadapi macam-macam perangai manusia. Menjaga hati masing-masing. Kadangkala semangat jatuh. Hanya doa dipohon supaya segalanya dipermudahkan. 

Rabbi yassir wala tu'assir (Ya Allah. Kau permudahkan.. jangan Kau susahkan).
"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat seksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya." (2:286)

Kepada rakan-rakan seperjuangan. Sama-sama kita langgar semua yang ada kat depan. Jangan langgar lari sudah. Langgar secara berhemah taw. Sentiasa ingat Allah ada untuk kita bila-bila masa kita senang atau susah.  

"Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah sahajalah hati menjadi tenteram." (13:28)
Sabda Nabi SAW: "Barangsiapa memperbanyakkan istighfar, maka Allah akan membebaskannya daripada kesedihan, memberinya jalan keluar terhadap kesempitannya, dan akan memberinya rezeki daripada arah yang tidak disangka-sangkanya." (Hadith riwayat Abu Dawud) 


Maybe, jarang update blog sehingga segalanya selesai. Di sini nak wish awal-awal kepada kawan sekalian. Hai! Saya taw dak uitm lama lagi nak exam ==" 

"SELAMAT MENGHADAPI PEPERIKSAAN"
"SELAMAT MENGHADAPI FINAL YEAR PROJECT"
"SELAMAT MENYIAPKAN SEGALA KERJA, ASSIGMENT, PROJEK BAGAI .."

tuk my dear sistas,
"Selamat memulakan alam persekolahan untuk yang kedua bagi tahun ni"
"Selamat menghadapi peperiksaan"
kepada Alin, "Selamat bersekolah di sekolah baru, persekitaran baru .."

tuk my dear bro, dear parents, 
"Selamat bekerja dengan semangat!! yosh!"

tuk my dear uncle,
"bole tak .. nak ikut nanti pergi masuk minang. hikhik .."

for me ??
"Just stay strong for the saki-baki days .."


Insya-Allah .. segalanya tercapai.

Kepada anda, kamu, awak, nak minta maaf seandainya terguris dengan sikap saya. Kita tak taw bile kita mati. Wallahu'alam. aih! Banyak lak ceghitenye. Ingat nak buat sikit jek. Huehuehue. Habis. 

4 comments:

Siti Safiah Abd Rahim said...

akak ada share gambar tu kat blog..tq + all the best murni :)

Hidayah_Murni said...

k.piah: gambar tu pn amek kat source len :)

aton said...

Bittaufiq wannajah fil imtihan ya sohabati!! (^____^)v

jikalau ade terkasar bahasa, tersilap laku, terguris hati mohon dimaafi..kite 0-0 ye~~~ <3

kite bolos itu tembok!!! YOSH~

Hidayah_Murni said...

aton: sama-sama la kita.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Malaysia Web Hosting