Wordless Wednesday #2

Assalamualaikum.

~Bersujud kepada Allah.. Bersyukur sepanjang waktu.. Setiap nafasmu, seluruh hidupmu.. Semoga diberkahi Allah.. Semoga dirimu semoga langkahmu.. Diriringi oleh rahmat-Nya~ [Alhamdulillah by Opick feat Amanda]



Panggilan Nama Seseorang Itu Doa

Assalamualaikum.

korang mesti layan filem-filem P.Ramlee kan. kalo tak layan baik pergi tengok sekarang! legenda kot. hahaha. suka suki je paksa orang lain. hihi. salah satu filem ialah Nujum Pak Belalang. cerita neh best giler weh, kelakar pun ada. tengok banyak kali pun tak bosan. kalo korang tengok ada satu bahagian tu yang masa pak belalang kene jawab soalan-soalan. 


ada satu soalan tu bunyik dia macam neh. 

"Dimana letaknya kekuatan laksamana Hang Tuah, pada kerisnya atau tenaganya?"  

haa!! korang taw tak?? nak bagi hadiah sapa yang dapat jawab. cepat!! hahah. eleh. taw la da ulang tengok cerita neh beriban kali. huh. sampai boleh hafal dialog-dialog dalam cerita tu. biar pak belalang yang jawab,

"Kekuatan Hang Tuah bukan pada kerisnya atau tenaganya, tapi pada huruf ta atau t. Mengapa? Kerana jikalau nama Tuah, huruf t di depannya diganti dengan huruf lain misalanya b, apa yang jadi? Jadilah hang buah, dan sebagainya, maka hilanglah keperkasaannya." 

Hang Buah?? tak ke pelik namanye tu. silap-silap laksamana tu digelakkan orang ramai. haa!! korang jangan gelak. pukoi kang! hanya kerana nama, maruah seseorang boleh tercalar. nama seseorang tu ada maknanye yang tersendiri kepada tuan punya badan dan yang pasti makna yang indah.

dalam islam, mak bapak kena bagi nama-nama yang elok dan ada maksud yang baik untuk anak-anak dorang. insyaAllah anak dorang akan bersifat seperti nama yang telah diberikan dan bangga dengan nama itu. kadang-kadang kita neh suka suki je panggil orang lain dengan nama yang lain. "weh joyah, da siap report ke .." padahal nama dia bukan joyah pun. kata orang, panggilan nak bermanja-manja gitu. awwww~~

neh nasihat untuk diri sendiri jugak. huhu =,= memang selamba giler panggil sam dol neh, peah neh .. padahal mak bapak dorang da bagi baek punyeeerrr nama!! maaf ye. tapi kalo dorang tak kisah dipanggil sedemikian rupa tak apalah. yeke dorang tak kisah??? hurm ... kene tanya semula kat dorang. hati manusia hanya Allah je yang taw. panggilan nama seseorang itu kan suatu doa.

kalo pergi kedai buku mesti nak cari buku nama-nama islam. bukannya beli pun. ngahahah. saja je nak cari makna nama sendiri. hihi. tapi mesti tak jumpe punya. "maksud murni tu apa .. " "murni tu kan nilai-nilai murni yang baik .. " speechless ..    =,=    macam tu pun ada ke. hahah. tak kisahlah asalkan baik. mak bapak mesti nak bagi yang terbaik tuk anak-anak dia kan (^^,  tapi shaye neh sangat jahat taw. grrr!

kesimpulannya ialah .. macam nak buat karangan dah. hahah. tak apa amek feel nanti bukak sem kena bergelumang dengan coding, system bagai. wahah! tak sabar! konon je~ ok! nama neh boleh dibuat senjata dan motivasi korang taw. nak taw macam mana??? hah! pergi sini cepat!! [ klik

tapi shaye tak kesah pun korang nak panggil apa ..
asalkan yang baik. weeheee~

* sumber gambar : google
** aiyaa.. cecair mula kuar dari idung. bertahan!
*** kol bape neh tak gheti nak tido ke hape hah!! zassss!!!

Wordless Wednesday #1

Assalamualaikum.

Wordless Wednesday apa tu?? ia merupakan satu entri pada hari rabu yang blogger hanya post gambar sahaja tanpa keterangan gambar itu. orang lain dah lama start, neh ha baru nak wat. hahah. saja! macam best pulak. 


Blog Renovation~~

Assalamualaikum.

kali neh quick update. perasan tak blog neh dah lain. memang la bole perasan sebab dulu warnanye cerah sekarang dah gelap sikit. tukar selera pulak. ngahah. korang boleh terima tak dengan background neh? sedap tak mata korang nak baca? hurm.. kalo tak suka bagitau ye. nanti akan diubah lagi (^^,

ni rupa blog sebelum neh.

blog neh akan dinaiktaraf secara beransur-ansur. mana-mana link atau apa saja dalam blog neh yang korang nampak lain tu maknanye haa..... ada something le tu. jaga-jaga! hahahah.  

Hampa Bertukar kepada Teruja!! BERSIH ??

Assalamualaikum


masing-masing dah taw pasal yang ade perhimpunan BERSIH kat KL tu bertarikh 9 julai 2011. masing-masing ada yang pegi dan ada yang tidak. masing-masing punye pendapat sendiri pasal perhimpunan itu. famili dah dok bagitau untuk lepak je kat rumah pada tarikh keramat itu. tapi... mende tu kat KL bukannye kat shah alam. huhuh~




ye taw la kat sana. kang apa-apa jadi kang mana kita taw. tak yah pegi mana-mana esok. *dialog masa malam sabtu. hampa. minggu neh my sis cuti asrama, biasanya kitorang berpoya-poya pada hari sabtu. tapi apakan daya  =_="  tiba-tiba .. esok paginya iaitu sabtu bertarikh 9 julai ... jeng .. jeng .. jeng ..


"ko nak pegi beli barang kat ne? mydin??"
"entah.. ko la nak pegi mana?"      
orang tanya dia .. dia tanya balik .. aisshhh!!
"ko nak pegi kompleks ke?"
"entah.. "       
adoyaii!! tak menjawab soklan langsung!!
"ko cakap kat mak nak pegi beli barang kat ne?"
"aqu cakap ikut ko pegi kompleks.."
"mak bagi ke??"
"ha'a.."
wah!!! asal la dari tadi tak cakap boleh pegi sana, adoi budak sorang neh!! 
dengan terujanya terus bersiap nak keluar dan bagitau mak lagi sekali yang nak pegi kompleks. 
"hati-hati jalan tu .." (^^,


tiba-tiba dapat izin. heheh. alhamdulillah pegi dan balik jalan lancar je. diramalkan mungkin ada roadblock lepas jambatan sg. klang atau kat LKSA tapi lengang je. hihi. bukannye beli apa pun. nak bayar maxis je. my mission nak mencari komik tak berjaya pulak. hampeh .. yang paling galak shopping is my sis la dok pegi borong barang tuk bawak balik asrama. bile nak bayar baru perasan beg nak angkut barang-barang tak bawak. taw tak hari sabtu tak boleh gune beg plastik!! aiyaakk... 




* kalo nak keluar rumah tu biar ada izin dari orang tua kita. biar selamat. walaupun rasa macam nak berjimba sangat. heheh.
** tapi kalo dah perhimpunan tu kat sana nak buat macam mana. orang-orang yang dok kawasan sana hati-hati je la ye. mana yang tak join, terpaksa la lepak rumah masa tu..
*** sekarang dah 10 julai 2011. harap maklum!!

Giveaway from Adyshariz

Assalamualaikum


klik banner GA tuk join!!
tarikh tutup : 30 julai 2011

Ingat!! jangan lupe letak referral anda ialah saya, hidayah murni .. trimas^^

referral saya --> cempaka kuning

GIVEAWAY : SOME GOODIES FROM DISNEY JUNIOR

Salam..

pihak Yee Ling buat GA 
memandangkan Disney Junior akan gantikan Playhouse Disney pada 11/7/11
the goodies..
jeng .. jeng .. jeng ..



klik gambar atas neh tuk join!!
 tarikh tutup : 10 julai 2011

Nak Letak Tajuk Pe Eyh??

Assalamualaikum.


hai kawan-kawan! sihat tak?? kali neh tak taw nak letak tajuk pe. tetibe BLANK T__T huh. baru pasan ada orang tu kata asek wat entri pasal GA je blog neh. HAHAH. biar la. kasi meriahkan GA orang len. saja je tak nak bagi blog neh ada SPIDER WEB~ =P  dah seminggu lebih bercuti bagi orang-orang yang amek shotsem. result shotsem??? huh. tak taw la bile kuar. baru je abes kot. rilek laa~ padahal jap lagi gelabah tengok result =,=" huhu. semalam balik kampung sg. panjang ada kenduri tahlil. alhamdulillah selesai. at the same time, minggu lepas my sis, alin balik dari asrama. wuhuuu!!! best bole kaco idup dia!! hahah. manyak jaat ini olang. hihihi~




my sis lagi sorang, ena but i'm used to call her naiy [ pasai apa?? kitorang je yang taw. hahah ] dia tak balik asrama minggu lepas so tak dapat lar kitorang nak enjoy sesama. huhu! minggu neh dia balik umah. wahhaahh!! em. nak buat apa ek minggu ek. em tapi ada perhimpunan 9 julai tu. em nenek pesan jangan kuar uma. em macam mana ek. em risau gak. em tengoklah hari kejadian nanti macam mane 0_o" 


HAHAH. betol la quote neh.

we always fight each other to get something but that's ok. sebab air yang dicencang takkan putus. hahah. nape la korang dok jaoh-jaoh. asrama lagi. kita cuti dah la tak sama. tak ada geng kat umah. huhu~ tak payah sekolah la weh lepak kat ngan aqu je. WOI!! jaat gler hasutan! HAHAH. naseb bek dorang baik-baik. to my bro and sis's belajar lar rajin-rajin weh. keje pun rajin-rajin gak. ingat asal-usul kaw. ingat pesan mak abah kaw. berbakti pada famili kaw, agame, bangsa dan negara. *pesanan neh tuk korang gak yang tengah baca neh. hee...  
    

thank you my friends. insyaAllah kita akan berjumpa. kawan, hidup neh memang ada banyak ujian. ujian yang Allah bagi tu maknenye Dia sayang kat kita. kawan kena kuat tuk hadapi ujian tu dan ingat kitorang sentiasa ada tuk sokong dan bersama-sama kawan tempuh ujian tu walaupun ia sangat pedih. kadangkala diri ini juga hampir-hampir jatuh atas ujian-Nya, dan kawan yang tarik semula ke atas dan habiskan kepedihan itu. thanks again dan sentiasalah mengadu pada Allah (^^, 


"Seperit mana pun esok, senyumlah... 
kerana senyuman itu penawar keperitan.. 
Semoga Allah mempermudahkan kita esok dan hari seterusnya.." 



sapa nak main kejar-kejar?? HAHAH. peace~

1st Wedding Anniversary Giveaway

Assalamualaikum


klik banner GA tuk join! 
tarikh tutup : 20 julai 2011

1st GIVEAWAY mohdkhairi.com

Assalamualaikum & selamat malam


klik banner GA tuk join!
tarikh tutup : Ahad, 17 Julai 2011 jam 11.00 malam

ada 23 pemenang bertuah akan dipilih!! hadiah banyak woo!! [ klik ]


"Happy Belated Birthday Khairi!! have a nice day~~"

Strawberry Giveaway by DAS

Assalamualaikum & selamat malam.


klik banner GA tuk join! tutup pada 10 julai 2011.

ramai yang sponsor GA neh :


ha. tengok! bukan kemain ramai lagi tuh. 
hadiah pun superb beb. [ klik ]

Sewlove 1st Giveaway

Assalamualaikum & selamat petang.


klik banner GA tuk join!
tarikh tutup : 28 julai 2011

hadiah-hadiahnye sweeeetttt sangat!! [ klik

Malaysia Web Hosting