23 November 2010

Cara Hilangkan Line Border Gambar Pada Post

salam
setiap kali upload image pada post mesti ada satu line border kat image tu. border ni ada kat template tertentu biasanya classic template. 

kenapa bahagian kelapa lain tak berwarna?? klik sini

di sini ada cara nak hilangkan line border gambar pada post anda. ikut langkah-langkah berikut:

*save dulu script template anda.

1) Log in blog > Design > Edit HTML.  lepas tu tick kat Expand Widget Templates.

2) Tekan Ctrl + F dekat keyboard anda. taip atau paste kod .post img { atau .post-body img { kat kotak Find kat bawah.
- tapi macam template hamba tak ada kod tu. cari le kod yang lebih kurang sama dan jumpa kod ni .post img, 

3) Tukar angka 1 kat border kepada 0

.post img {

padding: 1px;
margin: 0px 10px 10px 0px;
border: 1px solid #000000;
}

contoh lain: 

.post img, table.tr-caption-container {
  border:1px solid #ddd;
  padding:1px;
  max-width:523px;
  height:auto;
  }

4) Lepas tu Preview, kalo tak ada error, bole Save je. kalo tak paham bole tanya.

rujukan : maribinablog

[ngada-ngada le nyamuk ni. shieldtox!] 
  

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Malaysia Web Hosting