10 November 2010

Cara Masukkan Favicon Pada Blog

salam
nampak apa yang lain dalam blog ni. tu kat Favicon da tukar bagi nampak kecomelannya [blink lagi tu..hehek]



1. Pergi ke http://www.iconj.com/icon_generator.php . Ada banyak cara kamu nak tukar favicon kat laman tersebut sama ada nak 'upload' foto sendiri lepas tu 'generate' dan dapatkan 'html code' / link icon. Ataupun guna icon yang da sedia ada, contohnya http://www.iconj.com/animated_favicon.php , pilih saje mana-mana icon lepas tu 'save' icon dan dapatkan 'html code'.

2. Sign in ke blog, Design > Edit HTML > tandakan Expand Widget Templates.

3. Buat backup template dulu.

4. Tekan Ctrl+F dan cari code </head>, paste 'html code' / link icon sebelum code tadi dan selepas code  ]]></b:skin>

5. Preview template, bila dah puas hati kemudian save template.

Selamat mencuba! 

[sama tak muka saya dengan icon tu..hee~  like!]

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Malaysia Web Hosting