20 November 2010

Objek Berwarna Berlatarbelakangkan Hitam & Putih

salam
petang ni nak ajak rakan-rakan sekalian belajar macam mana nak buat objek berwarna dengan berlatarbelakangkan warna hitam dan putih. nak edit gambar ni hamba guna adobe photoshop cs4. jom mula!

*kalo gambar kurang jelas, bole klik kat gambar bagi besar. peace!

1) Pilih satu gambar yang nak di-edit.
- abaikan layer yang atas layer background tu, hamba cuma nak bagi gambar terang sikit je.

 
2) Duplicate layer background ( Ctrl + J ).


3) Klik layer yang da duplicate tadi kemudian pergi ke Image > Adjustment > Desaturate.


4) Pilih Pen Tools kat Tool Box dan pilih Paths kat sebelah atas.


5) Klik kat tepi objek yang nak berwarna macam hamba klik kat budak perempuan ni. Pastikan anda klik kat tepi objek ikut bentuknya sehingga bercantum.


6) Klik kanan pada objek yang nak berwarna. Pilih Make Selection dan tekan Ok.


7)  Klik Delete pada keyboard anda. da siap!


Hasilnya seperti di bawah :

 

akhir kata, selamat mencuba.

2 comments:

atOn said...

murni!!! org kat teratai ni...
hehehehe~

notakaki: da buley bukak ke portable cs4 tu mun2?? baguih2.. :D

hiDAyah_muRNi said...

@atOn woi!..selamat kembali ke shah alam..x la, ni install lain punya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Malaysia Web Hosting