27 November 2010

Sinaran Cahaya Iman Ke ??

salam
sapa yang minat nak edit gambar bole cuba tutorial ni. namanya ialah sinaran cahaya. cahaya iman ke ?? terpulang kepada anda nak interpret macam mana. cahaya lampu suluh ke. cahaya matahari ke. wee~ ok.

*kalo gambar kurang jelas. sila klik gambar untuk lebih besar.

1) pilih satu gambar yang sesuai untuk buat editting ni.


2) duplicate gambar ( Ctrl + J )


3) pergi ke Image > Adjustment > Threshold. pastikan masih lagi kat layer yang da duplicate tadi. lepas tu akan keluar pop-up window macam bawah ni. adjust sampai kamu puas hati. edit gambar jangan terlalu cerah dan jangan terlalu gelap. klik ok.


4) tukarkan blending mode dari Normal ke Screen.

 
5) pergi ke Filter > Blur > Radial Blur. keluar pop-up window dan settingkan Blur Method dan Quality macam bawah ni. Amount (kamu nak cahaya banyak atau sikit) dan Blur Center (titik cahaya tersebut) kamu bole edit sendiri sampai puas hati. klik Ok.


6) pergi ke Image > Adjustment > Hue / Saturation. keluar pop-up window dan tick kat Colorize macam bawah ni. kamu bole edit Hue, Saturation dan Lightness sampai puas. klik Ok.


7) da siap! tapi kalo nak bagi cantik sikit bole pergi kat opacity.


hasilnya macam ni :


kalo tak paham bole tanya. hanya aplikasi dari tutorial kat sini .

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Malaysia Web Hosting