Our 1st Lucky Draw

salam


tarikh tutup pada 12 disember 2010. syarat-syarat join bole klik banner di atas. jom!!

[perghh! bau roti canai. sedapnye! nak makan!]

Sinaran Cahaya Iman Ke ??

salam
sapa yang minat nak edit gambar bole cuba tutorial ni. namanya ialah sinaran cahaya. cahaya iman ke ?? terpulang kepada anda nak interpret macam mana. cahaya lampu suluh ke. cahaya matahari ke. wee~ ok.

*kalo gambar kurang jelas. sila klik gambar untuk lebih besar.

1) pilih satu gambar yang sesuai untuk buat editting ni.


2) duplicate gambar ( Ctrl + J )


3) pergi ke Image > Adjustment > Threshold. pastikan masih lagi kat layer yang da duplicate tadi. lepas tu akan keluar pop-up window macam bawah ni. adjust sampai kamu puas hati. edit gambar jangan terlalu cerah dan jangan terlalu gelap. klik ok.


4) tukarkan blending mode dari Normal ke Screen.

 
5) pergi ke Filter > Blur > Radial Blur. keluar pop-up window dan settingkan Blur Method dan Quality macam bawah ni. Amount (kamu nak cahaya banyak atau sikit) dan Blur Center (titik cahaya tersebut) kamu bole edit sendiri sampai puas hati. klik Ok.


6) pergi ke Image > Adjustment > Hue / Saturation. keluar pop-up window dan tick kat Colorize macam bawah ni. kamu bole edit Hue, Saturation dan Lightness sampai puas. klik Ok.


7) da siap! tapi kalo nak bagi cantik sikit bole pergi kat opacity.


hasilnya macam ni :


kalo tak paham bole tanya. hanya aplikasi dari tutorial kat sini .

Kids & Baby Photo Contest

salam
kene tag dengan . . . h u s n a . . .

banner contest

task : letak satu gambar kanak-kanak. yang ni sepupu namanya ahsan. comel la ahsan! *tetibe.


tarikh tutup pada  30 november 2010. hadiah yang bakal dimenangi ialah earring dari lazo diamond jewellery.white gold.

8 orang yang bertuah kene tag adalah:



baru berkesempatan nak buat contest ni. hee~
yang lain pun bole join. klik kat banner contest di atas ye.

Assignment Baru !

salam
hari yang sejuk dan hujan baru lepas reda. sedap tidur ni. *aip! tak elok tidur lepas asar. jangan amalkan. sejak kebelakangan ni agak sibuk sikit sebab sedang memenuhi permintaan seseorang untuk membuat blog dan akan menjalankan perniagaan online tidak lama lagi. insyaAllah. hamba sediakan sedikit gambaran blog tersebut. 


ini baru permulaan dan banyak lagi perlu dibaiki untuk kesenangan pelanggannya nanti. belum dapat approving lagi dari tuan empunya blog tersebut untuk pakai template tu. kalo beliau tak suka mungkin akan ditukar lagi. sekarang dalam proses untuk buat banner bagi blog beliau. 

tapi tak apa, nanti akan curi masa untuk update blog hamba ni. sebelum ni blog ni tak boleh nak upload gambar, entah kenapa la. sekarang da bole. wee~

  esok hari sabtu. so??! bersiar-siar la. hahah. like!

Video Klip | Padi - Sahabat Selamanya (Lagu Upin & Ipin)

salam
da lama carik video klip lagu upin ipin daripada kumpulan indonesia ni. kat indonesia da kuar lama da klip ni. malaysia tak pasti la da kuar ke belum. hu~



ni pulak kalo korang masih ingat lagi filem Geng : Pengembaraan Bermula.


 

buat peminat Upin & Ipin, 24 - 28 Disember ni ada Karnival Upin & Ipin kat SACC Convention Centre, Shah Alam.

jom! booking tarikh cepat. biar free time tu. mhahah! 

.1 ST GIVEAWAY-The Chronicles Of Yaya-

salam
giveaway dari Cik Yaya 

JOM JOIN GIVEAWAY PERTAMA YAYA!! 
GIVEAWAY INI DIBUAT SEMPENA HARI JADI YAYA 1 DISEMBER NANTI

syarat-syarat join bole klik banner di atas. hadiahnya ialah 2 voucher tiket wayang 'THE CHRONICLES OF NARNIA-THE VOYAGE OF THE DAWN TRADER'. tarikh tutup pada 1 disember 2010 pukul 12 tengah malam. jom meriahkan giveaway ni!
 

KAWAII GADGET'S CONTEST

salam
contest ni sangat best sebab hadiah gempak dan memang kawaii!!



lagu yang hamba pilih ni memang best! menceritakan friendship antara naruto dan sasuke yang sama-sama satu group dulu bersama sakura iaitu Team 7 under kakashi sensei *my pakwe, hatake kakashi yang cool. like! tapi sekarang masing-masing da membesar dan ada haluan sendiri terutama sasuke yang da keluar team 7 dan kg. konoha. masa ni sai jadi pengganti sasuke dalam team bersama naruto dan sakura. junior kakashi iaitu yamato [kalo x silap tu namanye] yang handle team tu pulak dalam mission apa tak ingat da [sori beb. da tengok lama cerita ni da lupa le] tapi bagi naruto tak ada sapa bole ganti sasuke sebab dia masih nak sasuke balik kat kg. konoha dan nak dorang jadi satu team semula. betapa dia masih sayangkan persahabatan dorang.  malangnya, ada satu masa sasuke dan naruto jumpa face-to-face buat pertama kalinya lepas sasuke blah dari kg. yang ada waktu kejadian ialah sai, sakura dan yamato. sasuke hampir nak bunuh naruto tapi tak jadi mungkin sebab masih teringat persahabatan dorang suatu masa dulu. wu! tak mau cerita da. memang touching le time tu. meh layan video klip naruto shippuden opening 2.

Tajuk : Distance
Artist : Long Shot Party

lagu ni juga ditujukan buat semua rakan-rakan sekalian sama ada masa tadika, sek. rendah, sek. menengah, matrik, tempat kerja dan sekarang uitm. dan juga buat semua rakan blogger. akhir sekali ' (^_^) y0u aRe my friENd!! '  

nak tag k.nad, han, jijah.harap bole tarik hati juri. wee~

referral dari Mommy Pinky. yang lain pun bole join. klik sini.

Cara Hilangkan Line Border Gambar Pada Post

salam
setiap kali upload image pada post mesti ada satu line border kat image tu. border ni ada kat template tertentu biasanya classic template. 

kenapa bahagian kelapa lain tak berwarna?? klik sini

di sini ada cara nak hilangkan line border gambar pada post anda. ikut langkah-langkah berikut:

*save dulu script template anda.

1) Log in blog > Design > Edit HTML.  lepas tu tick kat Expand Widget Templates.

2) Tekan Ctrl + F dekat keyboard anda. taip atau paste kod .post img { atau .post-body img { kat kotak Find kat bawah.
- tapi macam template hamba tak ada kod tu. cari le kod yang lebih kurang sama dan jumpa kod ni .post img, 

3) Tukar angka 1 kat border kepada 0

.post img {

padding: 1px;
margin: 0px 10px 10px 0px;
border: 1px solid #000000;
}

contoh lain: 

.post img, table.tr-caption-container {
  border:1px solid #ddd;
  padding:1px;
  max-width:523px;
  height:auto;
  }

4) Lepas tu Preview, kalo tak ada error, bole Save je. kalo tak paham bole tanya.

rujukan : maribinablog

[ngada-ngada le nyamuk ni. shieldtox!] 
  

Peserta Final Anugerah Juara Lagu 2010

salam
tetibe layan muzik muzik kat tv3 tadi dan pengumuman peserta final Anugerah Juara Lagu 2010. 

lagu-lagu yang masuk final AJL25 memang best :

1) Faizal Tahir - Hanyut
2) Shahir - Kebahagian dan Perpisahan

3) Hafiz - Noktah cinta

4) Meet Uncle Hussain - DramaKing

5) Adira - Ku Ada Kamu

6) Yuna - Cinta Sempurna

7) A.P.I - Pelita

8) Tomok - Berlari

9) Black - Sofea Jane

10) Hujan - Mencari Konklusi

11) Faizal Tahir - Selamat Malam

12) BunkFace - Extravaganza

13) Stacy - Jahat

14) Ana Rafali - Tolong Ingatkan aku

14 lagu akan bertanding. all the best la!

*sebarang perubahan adalah tertaluk dari pihak tv3 dan AJL25.

sumber gambar : mr. google

 [baru perasan ramai lelaki yang bertanding. like! haha]

SAHABAT BLOGGER GIVEAWAY

salam
sempat lagi ni join giveaway. mhaha. kali ni daripada http://miza-zairi.blogspot.com/ 
 

nak tag aisyah adnie, faiz, farah sabhan. syarat-syarat join bole tengok sini. giveaway bermula dari 21 november 2010 hingga 12 disember 2010. hadiah pemenang adalah make over blog oleh pihak EiJA DESIGN  

[ngantuk ke. alolol~]

Blog | HTML Code

salam
ramai yang sibuk dok study nak exam sok. all the best! hamba pun study jugak ok. study html code untuk layout baru blog ni. kekekeh! sekarang tengah holiday ok. 14 november hari tu da abis exam. like! mhahaha. 

 [takot pulak nak tengok result nanti. wu~]

untuk proses baikpulih blog ni kene paham html code dulu yang belambak tu. usha tutorial blog orang lain dan macam-macam lagi. sori beb kalo ada masalah bukak blog ni sebab masih dalam proses berkembang. tak apa demi kebaikan bangsa dan negara. *cet. amende melalut ni. untuk kesenangan orang yang melawat blog ni juga le. like! 

terima kasih kepada mereka yang singgah, minum kopi, usha blog, makan nasi lemak, makan kerepek kat blog hamba ni. [ni restoran ke apa. woot!] mhahaha. enjoy!

orang giler. mhaha.
abis study nanti hamba blogwalking pulak ye. 
peace!


BLOGGER IN DA HOUSE : KHAS BUAT BLOGGER BARU

salam
ben ashaari buat segmen berkenalan dengan blogger baru. jom join!


hamba ni blogger baru ke tak? tak tahu la. da lebih setahun gak ada blog ni tapi tahun ni baru aktif kembali. tapi nak join segmen ben ni bole tak. weehee~ [da join da pun. wooot!] blog hamba kadang-kadang ada cerita pasal femili + sahabat + tutorial + hiburan = rojak sedap! *tetibe. mhahah.

 [ayam goreng sedapnye. wu~]

Blog Transformer !

salam
huyoo! blog transformer! [ape yang transformernye. bertukar! .. mhahah]

sumber : mr. google

layout blog FreAKy siTe??! da tukar secara rasminya. maaf kalo sebelum ni tuan hamba sekelian susah nak bukak blog hamba. kenapa tukar?? sebab template lama ruang nak tambah widget untuk membaikpulih blog agak terhad dan kelihatan agak sempit, ketat.


kenapa pilih layout yang baru ni?? sebab kelihatan besar dan luas. tapi memang dari dulu nak ada layout baru pun sebenarnye. tapi an kalo tuan hamba sekelian susah nak bukak blog hamba ni terutamanya masalah lambat loading. dengan rasa rendah diri hamba ingin tuan hamba sekelian bagitau dengan segera ye kat kotak komen di bawah. nanti bole bagi blog ni ringan sikit. trimas! [tapi kalo masalah internet connection tu kene carik line kuat .. peace!]

kalo nak tukar layout jugak, disediakan website yang terbaik untuk download [klik sini]. 

 [comel tak layout ni. hehe. masih dalam proses baikpulih.]

Harap Maaf ..

salam
short post.
blog ni tengah under construction.
maaf kalo ada something yang tak ada dari tempat asal.
peace!
(>_<)v

Cuti-cuti Selangor .. Yippeee!

salam
fast entry ni. weehee~ Buletin Utama kat TV3 malam ni ada siarkan pasal Dorani Homestay mula-mula masa start siaran. macam topik utama da. bagus-bagus! tak sempat nak rakam berita tadi. adoi. asal tetibe nak cerita pasal homestay ni kat sini sebab excited, teruja masuk tv3 [ecece..bukan tuan punya blog ni yang masuk tv pun. nak kecoh. wek!.. mhaha]

Rumah Kampung

Dorani Homestay terletak di Sg. Besar, Selangor. Homestay ini ada menyediakan beberapa jenis penginapan seperti Rumah Kampung, Villa dan Chalet bagi mereka yang ingin bersantai dalam suasana kampung. Pelbagai kemudahan dan aktiviti yang menarik disediakan di homestay ini. Maklumat lanjut bole contact En Abd Rahman Daud [wah! da popularkan embah man dalam blog ni. hohoh!] atau emel kat doranihomestay@yahoo.com .

*gambar dari website Dorani Homestay

eyriqazz.com pernah menginap di Dorani Homestay ikut program MySelangorStory . Eyriqazz ada cerita pasal pengalaman dia kat homestay dengan macam-macam aktiviti yang mereka buat. nak tahu lanjutan cerita bole jenguk kat sini.


*gambar dari eyriqazz.com

wo! malam ni tetibe rajin pulak an pergi menatap buletin utama kat tv3 tu. ada lagi tempat menarik dorang[maknanya pemberita tv3 tu la] cerita dalam berita iaitu kat Kelip-kelip Kg. Kuantan, Selangor


kelip-kelip dipelihara dengan baik kat Kg. Kuantan. waktu cuti sekolah [lagi-lagi tengah cuti sem sekarang ni an. hehe] bole ajak satu femili atau member korang pergi Kuala Selangor. nak tengok kelip-kelip kena naik sampan kat jeti. ramai-ramai pergi la ke Kelip-Kelip Kg. Kuantan dan lihat kehebatan makhluk ciptaan Allah ini menerangi alam sekeliling. 


eyriqazz.com juga pergi ke Kg. Kuantan tengok kelip-kelip pada waktu malam masa tinggal kat Dorani Homestay. Kalo tangkap gambar kelip-kelip memang tak dapt nak tengok kecantikan cahaya dari badannya. korang kene pergi sana sendiri jugak baru ada feel wow! gitu. Eyriqazz ada cerita pasal aktiviti kat Kg. Kuantan kat sini

  
*gambar dari eyriqazz.com .

wa! nama je dok kat selangor tapi tak pernah pergi Kelip-kelip Kg. Kuantan [da lama nak pergi sana tapi tak terpergi. bole ke cam tu. bantai je. mhaha] . tak pernah jugak tinggal kat Dorani Homestay *dengan nada gedik~ [tak payah nak mengada. da pergi sana sambut majlis raya dengan femili besar] mhahah. tu saja laporan aktiviti cuti-cuti di selangor. daa~

 [saya gedik ke?? .. mhahah]

Objek Berwarna Berlatarbelakangkan Hitam & Putih

salam
petang ni nak ajak rakan-rakan sekalian belajar macam mana nak buat objek berwarna dengan berlatarbelakangkan warna hitam dan putih. nak edit gambar ni hamba guna adobe photoshop cs4. jom mula!

*kalo gambar kurang jelas, bole klik kat gambar bagi besar. peace!

1) Pilih satu gambar yang nak di-edit.
- abaikan layer yang atas layer background tu, hamba cuma nak bagi gambar terang sikit je.

 
2) Duplicate layer background ( Ctrl + J ).


3) Klik layer yang da duplicate tadi kemudian pergi ke Image > Adjustment > Desaturate.


4) Pilih Pen Tools kat Tool Box dan pilih Paths kat sebelah atas.


5) Klik kat tepi objek yang nak berwarna macam hamba klik kat budak perempuan ni. Pastikan anda klik kat tepi objek ikut bentuknya sehingga bercantum.


6) Klik kanan pada objek yang nak berwarna. Pilih Make Selection dan tekan Ok.


7)  Klik Delete pada keyboard anda. da siap!


Hasilnya seperti di bawah :

 

akhir kata, selamat mencuba.

Sitemap


2nd Giveaway By "Celoteh MJ"

salam
yang ni giveaway daripada Celoteh M.J .


giveaway bermula pada 1 november 2010 - 26 november 2010 (8.30 malam). syarat-syarat join bole klik banner di atas. penganjur menggalakkan tag member lain. nak tag semua rakyat malaysia yang sentiasa follow perkembangan blog FreAKy siTe??! ni. 

jom ramai-ramai meriahkan giveaway ni!

Award Tagged From Atonisation

salam
dapat award daripada atonisation . trimas!


mereka yang dapat award ni kene:

1) lengkapkan slogan "kenapa korang suka dengan blog MemoriSeorangMuda ?" >> sebab simple, blog tak berat, layout nice, header pun comel, info menarik. wee~

2) reaksi lepas dapat anugerah ni >> excited nak amek, buat entri dan bagi kat blogger lain.

3) tag 15 kawan@blogger yang lain. jeng..jeng..jeng..


10 blogger je le yang dapat tag. sori beb~ yang lain tu korang boleh tag member blogger yang lain.lepas tu bole le pergi jalan-jalan kat blog Afizz .

[terasa macam nak buat award bagi kat korang le..wee~]

1st Giveaway Tinie (zon2u)

salam
ada giveaway daripada tinie. like!


nak tag azmira, kerol .. syarat-syarat join bole semak kat sini. tarikh tutup pada 14 januari 2011. jom join!

Malaysia Web Hosting