01 December 2010

Mari Bermain Dengan Liquify

salam
hari tu [erk. da lama sebenarnye.] kami cs2243c pergi site visit kat Karangkraf, Shah Alam. sangat teruja ok tengok mereka edit gambar. akhirnya tahu jugak macam mana mereka edit gambar tu. 

first sekali kene ada photoshop le kan. liquify ni bole dikatakan tool mudah nak edit gambar atau ubah bentuk suatu objek.

*kalo gambar kurang jelas, bole klik gambar bagi besar.
*aton : cek gune gambar ni na..hehe.

1) pilih satu gambar.


2) pergi ke Filter > Liquify. nanti keluar pop-up window macam kat bawah ni. kamu bole ubah Brush Size ikut suka hati.


3) anda bole pilih mana tools kat sebelah kiri window tersebut. kata nak bermain dengan liquify, suka hati nak pilih mana-mana ikut kesesuaian objek itu ye. bole tengok kat bentuk bulat kat dalam gambar ni. itu contoh objek yang nak diubah.


4) kalo nak undo atau ubah kembali objek itu kepada bentuk asal, bole klik kat Reconstruct Tool. lepas tu klik/sapu [erk. betol ke perkataan ni] kat objek yang nak diubah ke bentuk asal.


5) bila da siap anda main dengan liquify, klik Ok.


tadaa! hasilnye macam ni.


atas = sebelum, bawah = selepas.

 

4 comments:

atOn said...

hahahaha..
pic sebelom muke hangus~
[tbe2 rindu kat LiBK..hehe]

hiDAyah_muRNi said...

@atOn mhahaha..xpe2. hargai masa yg ada skunk..

ashrant said...

cam xde beza pun murni. huhu

hiDAyah_muRNi said...

@ashrant ada la..kat edit kat tudung je. hehek.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Malaysia Web Hosting